Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Gombászat

Kép megtekintése

A környék élővilágának gazdagsága és változatossága jelentős szerepet töltött be és tölt be ma is a környék lakósságának életében. A gyűjtögetés, mint gazdasági tevékenység elősorban a növényvilágra terjed ki. Az erdei gyümölcsök, gombák, gyógynövények változatossága lehetőséget ad kellemes és hasznos kikapcsolódásra, természetjárásra, valamint jövedelempótló tevékenységre. Az erdei gyümölcsök közül a legfontosabbak a málna és a fekete- valamint a vörös áfonya. A leggyakrabban előforduló gyógynövények a tavaszi kankalin, az ezerjófű, a köménymag és az egyre ritkább sárga tárnics (dancura). A gombák közül a legismertebb az ízletes vargánya (helyi nevén hirip), a sárga rókagomba és a rizike (helyi nevén fenyőalja).

A környék gombavilága rendkívül gazdag és bizony sok közöttük az igen mérgező faj, ezért a gombagyűjtésre vállalkozóknak érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi programszervezőkkel akik ajánlanak "GOMBA GYŰJTŐ" túrákat, vezetőik pedig jól ismerik az ehető, illetve a mérgező gombafajokat.