Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Hegyimentő szolgálat

Kép megtekintése

A "Dancurás "Hegyimentõ Egyesület tevékenységi területe a Hagymás-hegység, a Gyergyói-, illetve a Görgényi-havasok. A területen 240 km jelzett túraútvonal, közel 100 klasszikus sziklamászó út, több mint 100 sportmászó út található, melyek karbantartása az egyesület hatásköre. Ugyancsak itt található hét sípálya, melyeken, a téli időszakban állandó szolgálatot teljesítenek a csapat tagjai.

A vidéken 1977-től működik hegyimentő szolgálat, egyesület, melynek alapítói Wild Ferenc és Páll Tibor. A lelkes hegymászókból verbuválódott csapat 1989-ig a Hargita megyei néptanács anyagi támogatását élvezte, melyből finanszírozni lehetett a szakemberek képzését, sziklamászó utak kiépítését és javítását, túraútvonalak karbantartását. A csapat tagjai állandó résztvevői voltak a különböző hegyimentő versenyeknek itthon és külföldön egyaránt.

Az 1990-es esztendő a szolgálat életében is változásokat hozott, méghozzá nem pozitív irányú változásokat. Megszünt az anyagi támogatás a megye részéről, leépült a vidék turistaforgalma, az esztelen erdőkitermelés tönkretett több túrautvonalat. A következő esztendőkben a hegyimentő szolgálat teljesen magara hagyottan, de mégis végezte a dolgát az önzetlen önkénteseknek köszönhetően (túra -és sziklamászó utak karbantartása, sípálya felügyelet).

1996-ban a szolgálat "Dancurás" Hegyimentő Egyesület formájában újjáalakult és önnálló, non profit szervezetté vált, majd lassanként visszanyerte a megye támogatását. 2002-től Gyergyószentmiklós város önkormányzata két hivatásos hegyimentőt alkalmaz.