Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Sziklamászás

Kép megtekintése

A vidék és egyben az ország egyik legjelentősebb sziklamászó terepe a Gyilkos-tó - Békás-szoros sziklaparadicsom. A sziklafalakat középidei mészkő alkotja, mely az erózió és a tektonikai mozgások hatására kialakult repedések, üregek következtében tökéletes terepévé vált a sziklamászásnak.

A környék sziklamászó hagyományai a múlt szazad elejére nyúlnak vissza. Abban az időben érkezett a vidékre néhány sziklamászó, akik felkapaszkodtak az impozáns Oltár-kőre. A következő néhány évtizedben gomba mód szaporodtak a kiépített sziklamászó utak, több alpinista verseny helyszínéül is szolgált a Gyilkos-tó - Békás-szoros vidéke. A pezsgő sziklamászó élet némileg visszaesett a századforduló idején, manapság azonban ismét kezdi visszanyerni népszerűségét, bizonyíték erre, a klasszikus sziklamászó utak mellett nemrégiben kiépített ún. sportmászó utak sokasága (kb 100-120).

A sziklamászó utak nagy része több kötélhosszas, klasszikus mászóút, megmászásukhoz sziklamászó tapasztalat és legtöbbször mászólétra szükséges. A vidék sportmászó útjai rövidebbek, 20 - 40 méter hosszúak, a néhány könnyebb (6a) úttól az egészen nehéz (8c) variációkig.