Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Gyalogtúrázás

Kép megtekintése

A Hagymás-hegységben, valamint a Gyergyói-havasokban több tucatnyi, jelzett turistaút várja a gyalogtúrázás kedvelőit. Az útvonalak hossza, nehézsége nagyon változatos, lehetőség adódik egy-, vagy néhány órás kirándulásra, de több napos gyalogtúrára is, az év bármely időszakában.

Tavasszal a vidék üde, sokszor valószínütlen zöld színekbe öltözik, gyakoriak a meleg, napsütéses napok, de gyakori az eső, havas eső, ritkábban hó is, főleg a magasabb csúcsok közelében.

Nyáron a legalkalmasabb az idő a gyalogtúrázásra, ekkor a vidék virágtengerbe öltözik, kevesebb a csapadék, melegek a nappalok, azonban a hegyvidéki éghajlat hatásaként bármikor előfordulhatnak heves, viharral kísért záporok.

Napsütéses őszi időszak esetén ugyancsak kedvezőek a lehetőségek a túrázni vágyók számára. A medencékben gyakori a köd azonban a csúcsokon és a hegygerinceken kellemes napsütés a jellemző. Ebben az időszakban általában nagyon tiszta a levegő, igy gyakran több száz kilóméterre is ellátni a magasabb csúcsokról. Napközben ugyan meleg a levegő, éjszakára azonban lehűl és gyakoriak a hajnali fagyok.

A téli időszakban teljesen új arcát mutatja a táj, általában vastag hótakaró fedi a hegyeket. A turistautak nagy része gyalogosan nem járható a mély hó miatt - kivétel néhány nagyon gyakran járt útvonal, melyen folyamatosan kitapossák az ösvényt az arra járók (pl. Balánbánya - Egyeskő menedékház, Gyilkostó - Kis Cohárd). A többi útvonal csupán hótalppal, vagy sítúra léccel járható. A téli túrák hosszának megválasztásánál számolni kell a nappalok rövidségével, rossz idő esetére pedig gondoskodni kell a megfelelő téli ruházatról, ugyanis gyakoriak az erős széllel kísért hóviharok. Hosszabb túra esetén érdemes előre tájékoztatni a helyi HEGYIMENTŐ SZOLGÁLATOT.

Több - a vidékről készűlt - turista térkép is forgalomban van, népszerűek az "Erdély Hegyei" túristakalaúz sorozat melléklet térképei, a leghasznosabbak és legrészletesebbek azonban a Dimap gondozásában megjelent térképek.