Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Éghajlat

Kép megtekintése

A vidék a mérsékelt éghajlati övben terül el, és a kárpáti területek sajátos éghajlati vonásai jellemzik. A terület éghajlatát a Keleti-Kárpátok vonulatában való elhelyezkedése, domborzatának sajátosságai, valamint a napsugárzás és a légnyomás határozzák meg.

A Kelemen- és a Görgényi-havasok, valamint a Hargita-hegység vulkanikus vonulata felfogja a nyugatról, északnyugatról érkező hűvös, nedves légtömegeket, így a Hagymás-hegységben, illetve a Gyergyói-havasokban az évi átlagos csapadék mennyisége kevesebb, mint a tőle nyugatra elhelyezkedő területeken.

A keletre elterülő Csalhó tömbje és a délkeletre fekvő Tarkő is befolyásolja a terület éghajlatát, hiszen útját állja a szibériai, hideg, száraz szélnek amit Crivățnek neveznek. Ezeknek a légmozgásoknak az intenzítása csak a magasabb csúcsokon, hegygerinceken érződik. Gyakori jelenség a hőmérsékleti inverzió, a hideg ködös légtömegek beszorulnak a völgyekbe és a hőmérséklet -20, -25 C-fok alá süllyed, míg a magasabb hegygerinceken alíg éri el a -5, -10 C-fokot. Ezt a jelenséget a Pongrác-tetőről lehet jól megfigyelni, amikor a Gyergyói-medence ködbe borul, mint egy hullámzó ködtenger, amelyből a magasabb csúcsok szigetekként emelkednek ki. A hegycsúcsok és a völgyek közti hőmérséklet- és nyomáskülönbség hatására alakulnak ki - főleg nyáron - a hegyi és völgyi szelek. Ezeknek az enyhe légmozgású szeleknek hatására oszlik fel reggel a völgyekben jellemző köd.

Csapadék tavasszal, nyár elején gyakoribb , az évi átlag 800-900 mm. Jellemző a száraz, napfényes ősz (szeptember vége - október eleje), amikor kitűnőek a látási viszonyok és a távolabbi is tisztán kitárulnak a szemlélődő előtt. Az első fagyok már szeptember vége felé beállnak és május végéig is eltarthatnak, a hótakató vastagsága pedig elérheti az egy métert.

A vidéken az évi átlagos hőmérséklet 8 - 9 C fok között váltakozik. A nyári hónapokban a hőmérséklet 25 C fokra emelkedhet. A terület klímája a Békas-szoros keleti részén enyhébb, amit a vegyes erdők jelenléte is bizonyít. Jellemző a hirtelen kialakuló nyári zápor és zivatar, melyet erős villámlás kísérhet. Ritkábbak a viharos, orkán erejű szelek, de időnként megismétlődnek és hatalmas erővel tombolnak végig a térségen.

Forrás: Pál T. - Rab J. - Wild F. - Csíki K. kéziratai.