Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Vízrajz

Kép megtekintése

A vidék vízfolyásainak rendszerét és alapvető jellemvonásait a domborzat, az éghajlat és a kőzettani viszonyok határozzák meg. A Hagymás-hegység nyugati, magasabb gerince fő vízválasztó, amely elválasztja a keletre elterülő Szeret-folyó vízgyűjtő területét a nyugati Maros, és a délnyugati Olt vízgyűjtő területétől. A Maros a Gyergyói-havasokban a Fekete-Rez oldalában ered és északi irányban haladva felveszi a mellékvölgyek vízfolyásait. A Gyergyói-medencében lassú a folyása ezért mocsarak szegélyezik, főként Vasláb, Alfalu és Remete határában. Az Olt is a Gyergyói-havasokban ered a Sóvető-havas aljaban elterülő mocsaras ingoványban, mintegy 15 km-re a Maros forrásától. Déli irányba folyik a Nagy-Hagymás lábánál, áthalad Balánbányán, majd a Felcsíki-medencébe érkezik.

A terület másik fontos vízfolyása a Békás-patak, melynek eredetét a Gyilkos-tó kiömlésétől számítják. A természetes gáton átfolyó víz nagy erővel végigrohan a Békás-szoroson, majd megszelidülve a Besztercébe ömlik. Bal oldali mellékvizei a Kupás-, Lapos-, a Súgó- és a Zsedán-patak. Jobb oldali mellékvizei a Kis-Békás-, a Szurdok- és a Damuk-patak. A Hagymás-hegység déli részének vizeit a Bükkhavas-patak jobb, és a Jávárdi-patak bal oldali mellékvizei gyűjtik össze, majd a Hidegség-patak közvetítéséval a Tatrosba ömlenek.

Forrás: Pál T. - Rab J. - Wild F. - Csíki K. kéziratai