
Aventura calare la Izvorul Oltului
Toate regiunea Giurgeului este un teren favorabil pentru o călărie de o zi sau de mai multe zile, pentru ture de călărie de natură nomadică.
Ne așteaptă cai dinamici, dar totuși putem să avem încredere în ei. Caii sunt echipați cu frâul și cu șaua englezească. Între echipamente găsim și sacul se șa în care putem să depozităm lucrurile necesare pentru tura de călărie ( îmbrăcăminte groase, haina de ploaie, aparat de fotografiat, mâncare). Pe parcursul turelor de călărie este indicat folosirea încălțămintelor adecvate, folosirea cizmei de călărie este indicată numai în cazul în care este confortabilă și pentru o drumeție mai scurtă. Nu este necesar să fiți un călăreț profesionist, dar pentru participare este o condiție cunoaștere celor trei tipuri de mers (pas, trap, galop). Regiunea noastră este una dintre zonele cele mai răcoroase al Bazinului Carpatic, de aceea este esențial să avem la noi îmbrăcăminte groase și haină de ploaie.
Zona oraşului Gheorgheni oferă terenul adecvat pentru trasee de o zi, sau pentru trasee complexe de mai multe zile, de tip nomadic, efectuate călare. Turiştii sunt aşteptaţi de cai blânzi şi viguroşi, care sunt dotaţi cu şei şi frâuri englezeşti.
Traseul ce duce spre izvorul Oltului trece mai întâi prin aşezarea Kovácspéter din Munţii Giurgeului. Punctul de plecare este cătunul unde se ţin caii, de unde călăreţii pornesc spre valea pârâului Belchiu. La 4 km distanţă de oraş, participanţii iau o curbă spre valea pârâului Magasbükk, iar după o căţărare de câţiva kilometri ajung în pasul Kovácspéter, de unde izvorăşte Oltul. Aici se deschide o vedere panoramică superbă asupra piscurilor măreţe de calcar din Munţii Hăşmaş. Participanţii iau o binemeritată pauză şi gustă merindele tradiţionale. Calea de întoarcere se poate parcurge în două feluri, în funcţie de doleanţele şi capacitatea fizică a călăreţilor. Se pot întoarce, fie pe o potecă montană ce atinge creasta Magasbükk, fie pe un traseu mai lung, care trece peste vârful masivului Şipoş, spre Valea Strâmbă.
Pentru a participa la acest program în mod independent, este necesară deţinerea unor cunoştinţe de bază a celor 3 modalităţi de călărie: la pas, trap şi galop.
Durata programului este de 4-6 ore, în funcţie de lungimea traseului ales, iar numărul participanţilor este limitat la max. 4 persoane.
Programul se poate efectua atât dimineaţa, cât şi după amiaza.