Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Salvamont

Vezi imagine

Activitatea A.S."Dancurás" din Gheorgheni se desfășoară pe următoarele teritorii: Hășmașul Mare, Munții Gurghiului și Munții Giurgeului. Pe teritoriul de lucru al Asociției se află 240 km drum turistic marcat, aproape 100 de trasee de alpinism până la maximum de dificultate, și mai mult de 100 de trasee de escaladare sportivă. Pe acest teritoriu și șapte piste de schii.

Asociația a fost înființată în anul 1977 de către domnul Wild Ferenc și de către domnul Páll Tibor. Între anii 1977 și 1989 Asociația a fost finanțată parțial de către fostul Consiliu Popular al județului Harghita. A existat buget anual, bani suficienți pentru cheltuielile școlilor de instruire și pentru instruirea tinerilor candidați, pentru întreținerea traseelor turistice. Membrii echipei de salvamontiști au câștigat mai multe concursuri de specialitate atât în țară cât și peste hotare.

Anul 1990 a adus mari schimbări în viața asociației. Finanțarea a fost suspendată, turismul regiunii a intrat în impas, exploatarea forestieră nu a protejat traseele turistice. Câțiva membrii entuziați au rămas fideli și au încercat menținerea și susținerea asociației (întreținerea traseelor turistice, supravegherea pistelor de schii).

În anul 1996 s-a reînființat Asociația Salvamontistă ca organizație non-profit. După discuții și negocieri îndelungate cu conducerea orașului, Asociația primește iar finanțarea cuvenită. În anul 2002 Primăria Orașului Gheorgheni a angajat doi salvamontiști profesioniști.