Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Speologie - Aventura la pestera Sugau

Vezi imagine

Cea mai populară și cea mai vizitată peșteră a regiunii este Peștera Șugău, situată în Munții Giurgeului, unde pasionații de peșteri pot parcurge ture destul de grele și lungi pentru satisfacerea proprie.

Numai peștera Șugău, peștera Munticelul și avenul Licoș este deschis pentru vizitare turistică. Restul peșterilor sunt strict protejate și închise de către Parcul Național.

Condițiile pedologice a regiunii Lacul Roșu-Cheile Bicazului erau favorabile pentru formarea peșterilor. În urmare se găsesc mai mult peșteri cu gheață și avene, dintre ele cele mai importante sunt:

a.) Peștera Kotej: se situează în Hășmașul Negru, pe versantul stâng al Bicajelului, la altitudinea de 1240 m. Este o peșteră de 87 m, în interior înainatarea este ușoară, și se găsesc stalagmite cu lublinit în ea.

b.) Avenul Hășmașul Negru: se deschide pe creasta Hășmașului Negru, care coboară spre satul Trei Fântâni, la altitudinea de 1250 m. Avenul are două intrări, un puț de 10 m, care este plin cu zăpadă, și un al doilea puț, care are o adâncime de 20 m. Pe pereții avenului putem admira o scurgere parietală frumoasă.

c.) Avenul Telecul Mare: se află la nord de vârful Telecul Mare, într-o pădure de brazi, la altitudinea de 1650 m. Avenul începe cu un puț de 20 m, care este blocată de zăpadă. O galerie ușor descendentă coboară la al doilea puț cu adâncimea de 9 m. De la baza acestui puț în mai multe trepte ajungem la adâncimea finală -40 m.

d.) Peștera Tolvaj: se află în Muntele Săcădat, la altitudinea de 1200 m. Peștera are o adâncime de 50 m și este împodobită cu scurgeri parietale.

e.) Avenul Licas: Legendarul aven se deschide pe vârful Muntelui Licas, la altitudinea de 1675 m. Avenul se închide la adâncimea de 51 m. La intrare puțul are un diatmetru de 8 m, pe partea cea mai îngustă este de 3 m, la fund 9 m. Pe fundul puțului de 34 m este un dop de gheață de 3 m. Avenul continuă și sub acest dop de gheață, cu o galerie puternic descendentă. În această galerie se poate pătrunde doar la sfârșitul verii.

f.) Peșterile lui Vit: Munțiii Vitoș se situează la nord de Platoul Pongrac. Pe versantul estic ai Munțiilor Vitoș se deschid trei avene, fiecare având adâncimea de 10 m.

g.) Cheile Bicazului: În stâncile Cheilor Bicazului și Lacului Roșu se găsesc 51 de peșteri. Majoritatea peșterilor sunt greu accesibile. Cele mai lungi peșteri se găsesc în Peretele Bardosului, ca și Peștera Bardos (-161 m), Peștera Cascadei (-69 m) și Peștera Flacăra(-242 m).

h.) Peștera Munticelul: este o descoperire relativ recentă în cuprinsul uriașului bloc calcaros Munticelul. Ea a fost descoperită în primăvara anului 1973. Peștera are o lungime de 40 m.

Peştera Şugău este o rezervaţie speologică descoperită de mai bine de o sută de ani. S-a format într-o lentilă de calcar din masivul Şipoş (1568 m), situat în Munţii Giurgeului. Peştera este dispusă pe patru nivele, dintre care nivelul superior - cel mai spectaculos, de altfel - este accesibil pentru vizitatori.

Participanţii se adună la locul de întâlnire prestabilit, de unde pornesc la drum cu jeep-uri, urmărind traseul de pe crestele munţilor. Într-un final se ajunge la cabana din apropierea peşterii.

După împărţirea căştilor de protecţie şi a lanternelor, turiştii ajung la intrarea în peşteră. Se vizitează 4 săli mai mari şi se pot observa formaţiunile calcaroase deosebite. Durata vizitării peşterii este de aproximativ 45 minute.

După aceea, pe terasa de lângă cabană se va servi masa şi se pot gusta mâncăruri şi băuturi tradiţionale. La finalul programului vizitatorii se întorc cu autovehiculele în oraş.

Durata programului este de aproximativ 4-5 ore. Numărul participanţilor este limitat la max. 12 persoane, iar limita inferioară de vârstă este de 6 ani.

Programul se poate efectua atât dimineaţa, cât şi după amiaza.