Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Drumetie montana

Vezi imagine

În Munţii Hăşmaşului, precum şi în Munţii Giurgiului zeci de drumuri marcate îi aşteaptă pe iubitorii drumeției. Drumurile sunt foarte variate în ceea ce priveşte lungimea şi dificultatea, există posibilitatea atât pentru excursii de câteva ore cât şi pentru excursii de mai multe zile, în toate perioadele anului.

Primăvara peisajul „se îmbracă” în culoarea verde, de multe ori în nuanţe incredibile, zilele calde sunt dese, dar şi ploaia, lapoviţa şi zăpada mai ales în apropierea vârfurilor mai înalte.

Vara este vremea cea mai corespunzătoare pentru excursii, atunci peisajul „se îmbracă” în flori, sunt mai puţine ploi, zilele sunt mai calde, dar în zona montană oricând pot apărea furtuni.

Posibilităţile de a merge în excursii sunt date şi în timpul toamnei călduroase. În depresiuni este des ceaţă, dar pe vârfuri şi pe crestele munţilor este caracteristică lumina soarelui. În acele perioade aerul este foarte curat, şi de pe vârfurile mai înalte putem să ne uităm în depărtare sute de mii de kilometri. În timpul zilei aerul este mai cald, dar noaptea vremea se răceşte, şi sunt dese şi zilele geroase.

Straturile triasului se pot vedea pe suprafață, începând din partea vestică a Munților Hășmaș până la Lacul Roșu. Se manifestă în două feluri: instalații normale și instalații secundare, încorporate în sedimente. Triasul Inferior apare pe filitele cristaline de tip Rarău, și ca orice transgresiune, începe cu conglomerate mici. Pe acest strat se depune unul de nisip de quarz și de gresie, care sunt întrerupte de straturi de calcar. Grosimea este maxim 20 de m. Triasul Mijlocie este alcătuit de dolomite și de calcar. Acesta este stratul cel mai important al periodei Trias, care atinge o grosime de 400 m. Este alcătuit din roci de culoare albă, fisurile fiind umplute de detritus. Acest strat formează și stâncile Munților Hășmașul Mare-Ocsem.

În timpul iernii peisajul parcă are o altă „faţă”, de obicei munţii sunt acoperiţi de o plapumă groasă de zăpadă. Potecile marcate pentru turişti nu sunt accesibile din cauza zăpezii – în afara unor linii folosite mai des, bătătorite (de ex. Bălan- Cabana Piatra Singuratică, Lacu Roșu – Suhardul Mic). Celelalte drumuri sunt accesibile numai cu rachete sau cu schiuri. La planificarea drumeţiei e bine să ţinem cont de zilele scurte, în caz că vremea este rea, să pregătim ţinută corespunzătoare, pentru că sunt dese viscolele şi vânt puternic. În cazul unor drumeţii mai lungi e bine să informăm şi SALVAMONTUL.

Seria de straturi a perioadei Jurasic începe cu formațiunile liasului. Straturile sunt alcătuite din șisturi argiloase, culoarea roșie, câteodată verzuie, și în partea superioară din staturi calcaroase cu fisături. Nu alcătuiește un așternut permanent. Apariția cea mai cunoscută este la pârâul Frumoasa, la șaua între Piatra Singuratică și Platoul Ocsem. Fauna de moluște este bogată: fosile de ammonites, belemnites, scoica, melc, și de coral. Seria de straturi a fiurei inferioare este alcătuită din calcar roșiatic, câteodată galben, și din dolomit calcaros. Apare pe dealul Pietrei Ghilcoș, pe versantul vestic al Muntelui Cohardul Mare, și pe dealul Munții Calului.

Despre zonă se găsesc mai multe hărţi, dar cele mai folositoare şi detaliate sunt cele apărute la Editura Dimap.