Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Clima

Vezi imagine

Zona Masivului Hășmaș corespunde tipului de climat temperat, este caracterizată de trăsăturile climatice ale Carpaților. Clima regiunii este determinată de situarea regiunii în Carpații Orientali, de trăsăturile reliefului, de radiațiile solare și de presiunea atmosferică.

Lanțurile vulcanice, Munții Călimani, Munții Gurghiului, Munții Harghita rețin masele de aer venite dinspre vest și nord-vest, astfel cantitatea precipitației medii anuale în Masivul Hășmaș și în Munții Giurgeului este mai mică, decât în zonele situate la vest.

Clima zonei este influențată și de Munții Ceahlău, situat în est, de Munții Tarcău, situat în sud-est, fiindcă îl împiedică Crivățul, care este un vânt rece și uscat. Intensitatea acestor mișcări de aer se simte numai în vârfurile înalte. Un fenomen frecvent este inverziunea de temperatură, masele de aer reci și cețosi rămân blocate în văi și temperatura scade sub -20, -25o C, iar pe crestele înalte abia atinge -5, -10o C. Acest fenomen poate fi observat de pe platoul Pongrac, când bazinul Giurgeului se înnegurează, și vârfurile înalte se ridică ca insulele din mare. La influența diferenței de temperatură și de presiune - mai ales vara - se formează vânturile de munte și vânturile de vale. La influența acestor vânturi dispare ceața din văi.

Precipitațiile sunt mai frecvente primăvara sau la începutul verii; precipitațiile medii anuale sunt variabile de 800-900 mm. Este caracteristic toamna uscată și însorită (sfârșitul lunii septembrie- începutul lunii octombrie), când vizibilitatea este excelentă. Primele înghețuri apar în sfârșitul lunii septembrie și durează până la sfârșitul lunii mai, iar grosimea stratului de zăpadă poate atinge 1 m.

Temperatura medie anuală variază între 8-9o C. În lunile de vară temperatura aerului poate atinge 25o C. Clima teritoriului pe partea estică a Cheilor Bicazului este temperată, ce este dovedită și de prezența pădurilor mixte. Sunt frecvente și ploile de vară însoțite de descărcări electrice. Sunt mai rare vânturile puternice și furtunile.

Sursă: Pál T. - Rab J. - Wild F. - Csíki K. kéziratai.