Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Hidrologie

Vezi imagine

Sistemul hidrologic și caracteristicile de bază a regiunii sunt determinate de relief, climă și condiții geologice. Creasta mai înaltă, vestică al Masivului Hășmaș este o cumpănă principală de ape, care delimitează bazinul râului Siret, situat în est, de la bazinul râurilor Mureș, situat în vest, și Olt, situat în sud-vest. Râul Mureș izvorește din Munții Hășmașul Mare, și curgând în direcția nord, culege pâraiele văilor. În Depresiunea Giurgeului râul Mureș are o curgere mai înceată, prin urmare este mărginit de mlaștini, mai ales în zonele Voșlăbeni, Joseni și Remetea. Și râul Olt izvorește din Munții Hășmașul Mare, la 15 km de izvorul râului Mureș. Curge în direcția sud, traversează orașul Bălan, apoi ajunge în bazinul Ciucului de Sus.

O altă sursă de apă a teritoriului este pârâul Bicaz, al cărui origine este strâns legată de inundarea teritoriului Lacului Roșu. Cantitatea de apă, care curge printr-un baraj natural, trece prin Cheile Bicazului și se varsă în râul Bistrița. Afluenții săi pe stânga sunt pâraiele Kupas, Lapos, Șugău, iar pe dreapta pâraiele Bicajel, Szurdok, Damuk. Apele sudice ale Masivului Hășmaș sunt colectate de afluenții din partea dreaptă ai pârâului Bukkhavas, și afluenții din partea stângă ai pârâului Javardi, apoi prin intermediul pârâului Hidegseg se varsă în Trotuș.

Sursă: Pál T. - Rab J. - Wild F. - Csíki K. kéziratai