Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Izvorul Mureșului

Vezi imagine

Izvorul Mureșului (în maghiară Marosfő) este o localitate (stațiune montană) situată la poalele muntelui Hășmașul Mare, în județul Harghita, România.

Localitatea se află la o altitudine de 850 m, fiind situată la 23 km sudest de Gheorgheni. Denumirea localității provine de la faptul, că acolo izvorăște râul Mureș. Una de izvoare se află la o altitudine de 1350 m, pe versantul sudic al Muntelui Negru. Izvorul râului Olt se află la o altitudine de 1418, în bazinul colector înconjurat de pâraiele Kovács Péter și Sóvető. Denumirea în română este traducerea exactă a celei maghiare.

Date istorice

Partea de jos a localității se numește Boták, iar cea centrală Tinkákszórványa. Partea de sus este de fapt stațiunea montană. Are piste de schi dotate cu teleschi. Biserica romano-catolică a fost construită în 1998, iar capela în 1930. Biserica ortodoxă se află în partea centrală a localității. În 1992 din cei 801 de locuitori 471 sunt maghiari și 329 români.