Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Suseni

Vezi imagine

Suseni ( în maghiară Gyergyóújfalu) este o localitate în județul Harghita, Transilvania, România. Este centru de comună, satele componente sunt Chileni, Valea Strâmbă Liban. Se află la o distanță de 12 km vest de Gheorgheni, la vărsare pârâului Visafolio în Mureș.

Date istorice

Vatra satului a fost situată pe valea numită Katorzsa, dar din cauza inundațiior aceasta a fost mutată pe valea unde pârâul Visafolio se varsă în râul Mureș. Localitatea a fost prima dată menționată documentar în 1567 pe numele Wijfalw. În 1576 a existat deja o parohie în sat. În localitatea numită Brateș biserica construită în locul bisericii inițiale s-a prăbușit în anul 1762. Biserica de azi, numită Sarlos Boldogasszony, a fost construită între anii 1825-1830, iar turnul în 1844. Legile satului au apărut în 1581, fiind cel mai vechi document din Ținutul Secuiesc. În 1596 satul a fost cuprins de flăcările răscoalei lui Gál András, aici au încercat secuii să-i oprească pe trupele lor Báthory Zsigmond și Apafi Miklós. Cei căzuți au fost înmormântate în locația Sirhalom, aflată lângă biserică. Între anii 1630-1658 satul a fost devastat de tătari. În 1707 austriecii au zdrobit trupele curuților la Izvorul Mureșului, după care au incendiat satul. În 1717 satul a fost devastată de pestă. În 1910 din cei 4225 de locuitori 3950 sunt maghiari, 171 germani, 65 ruteni și 18 slovaci. Pâna la Tratatul de la Trianon a aparținut de comitatul Ciuc, districtul Gheorgheni. În 1992 majoritatea locuitoriilor au fost maghiari.

Obiective turistice

* Aici se află cea mai mare carieră de piatră din România, din care se extrag andezit.
* Zona este bogată în izvoare de ape minerale, apa minerală este îmbuteliată sub numele de "Hajnal".