Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Borzont

Vezi imagine

Borzont ( în maghiară Borzont) este o localitate în județul Harghita, Transilvania, România. Este un sat mic, care se află la 1 km de Joseni. Satul dispune de teritorii mari, de câmpuri întinse, iar satul însuși este mic. În 2003 erau 796 de locuitori în sat. Deoarece populația satului este mică, are foarte puține gospodării. Este o așezare foarte liniștită, și tocmai din acest motiv locuitorii din Joseni se mută acolo. Satul a început să se formeze în secolul XVIIII, când în 1770 așezarea a fost populată cu greco-catolici din Moldova.

Date istorice

Denumirea satului provine de la râul Borzont. Sub Pasul Bucin, lângă vechiul Drum Al Sării, la Borzont Izvor susură un izvor: aici izvorește râul Borzont. La sfârșitul secolului trecut și la început de secol mulți s-au mutat la Borzont, pe vremea aceea era mai mult un cătun. Nu avea nici biserică, nici școală, nici magazine. Pe vremea marilor exploatări ale pădurilor localnicii au primit lemn suficient pentru a construi o școală-capelă. Încet-încet s-a deprins de Joseni și astăzi este un sat de sine stătător.

Locuitorii satului au fost dulgheri și zidari iscusiți. Majoritatea au învățat meseria de la cei din Ciumani renumiți pe plan mondial în prelucrarea lemnului. În prezent în Borzont sunt 356 case construite de meșterii din sat. Numeroși săteni dețin mici ateliere care servesc la repararea clădirilor din proprietate sau pentru construcția unora noi

În Borzont sunt mai multe asociații, dintre care Asociația Agricultorilor, care s-a înființat în anul 1999 cu scopul de a oferi consultații necesare în legătură cu subvențiile. O altă asociație în sat este Asociația de Pompieri, ce poartă numele Ö.T.A (A.P.V.=Asociația Pompierilor Voluntari).

Administrație

Administrativ satul Borzont face parte din comuna Joseni. Satul are doi reprezentanți, care fac totul posibil în interesul satului. În sat este o școală generală, care este dotată cu echipamente moderne, dintre care și un labor de informatică. Toate acestea datorită doamnei directoare Kémenes Katalin. Școala satului a fost construită în anul 1959. În sat există o singură capelă, care a fost construită în 1999. Această capelă poartă numele "Magyarok-asszonya". De la inaugurarea capelei în fiecare an se organizează evenimente solemne ce pot fi considerate ca un pelerinaj, de exemplu pelerinajul Sfântu Ștefan, care se ține la 20 august. La intrarea în noul secol în paul Bucin s-a ridicat o cruce înaltă de 20 m.
La Borzont există și a casă de cultură unde se organzează diverse evenimente: nunți, piese de teatru, adunări sătești, baluri, întâlniri ale agricultorilor. Casa de cultură s-a construit în anii 90 prin intervenția sătenilor.