Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

gheorgheni

Joseni

Vezi imagine

Joseni (în maghiară Gyergyóalfalu) este o localiatate în județul Harghita, Transilvania, România. Se află la 6 km nord de Gheorgheni. Este străbătută de pârâul Bucin, care se varsă în Mureș.

Date istorice

Localitatea a fost amintită pentru prima dată în 1332 sub denumirea Gyargio. Mai înainte era situată vest de satul de azi în valea pârâului Borzont. Între anii 1675-1678 satul a fost centru episcopal, în memoria căruia este amplasată pe clădirea bisericii o placă comemorativă. Tot pe clădirea bisericii se află placa comemorativă pentru preotul Istvan, cine în 1567 a mobilizat poporul din Ciuc și Gheorgheni împotriva oștirii lui Janos Zsigmond. După victoria din Tolvajos-teto are loc pelerinajul de la Șumuleu Ciuc. În anul 1804 satul a fost devastată de un incendiu, când a ars și biserica. În anii 1855, 1858 și 1902 satul a fost iarăși devastată de incendiu. Încă din secolul al XIX-lea satul a avut o școlaă populară, și azi are școală gimnazială. În sat au fost înregistrate temperaturi sub -30o C. Pâna la Tratatul de la Trianon a aparținut de comitatul Ciuc, districtul Gheorgheni. În 1996 sunt 6037 de locuitori, dintre care majoritatea este maghiară. Astăzi are 4957 de locuitori.

Obiective turistice

* Biserica a fost construită în anul 1213, poarta aparține stilului romanic. În secolul în XV-lea biserica fost reconstruită în stil gotic, apoi în 1766 în stil baroc. După reștaurarea din 1930 au rămas numai fragmente minore din zidul de apărare. În curte bisericii se află monumentul eroilor căzuți din primul si al doilea război mondial. La intrare pe dreapta găsim monumentul ridicat în 1942 de către oamenii din Joseni, care trăiesc în Budapesta cu inscipția: " Să nu uităm, că acest pământ a fost și va fi secuiesc pentru totdeauna."

Celebrități

* Aici s-a născut Mikó Mihály, judecător, fruntaș al Revoluției de la 1848-49.
* Márton Árpád și Sövér Elek faimoși pictori.
* Vargyas László jucător de hockey.